A kosarad jelenleg üres.
Adj hozzá termékeket!
A végösszeg a szállítás költségét, illetve MPL szállítás esetén a csomagolási költséget nem tartalmazza.További információ
Átmeneti készlethiány
Szószok, mártások és dresszingek a GRoby online kínálatában! Húsokhoz, salátákhoz, különféle ételekbe tökéletes azoknak, akik szeretik a finom ízeket. A ketchup és majonéz örök kedvenc, virslihez, hamburgerhez, vagy sült krumplihoz szuper mártogatós szósz. A salátadresszingek pedig ízlésünk és a saláta összetétele alapján választható. Natúr és fűszeresebb ízek kedvelői is megtalálhatják kedvencüket a kínálatban.
Alapmártások a franciáktól
A klasszikus mártások francia eredetűek, maga a mártás a francia „sauce” szóból származik. A francia alapmártásokat a helyi kulináriában nagyon komolyan veszik, a séftanoncok is ezekkel az alapokkal kezdik a szakácstudomány elsajátítását. A négy francia alapmártás alapvető kritériumait a 19. században határozták meg. Az első a besamel, amelyet más néven tejmártásként is szoktak emlegetni. Sokféle ételhez használják, főképp fehér húsokhoz, zöldségekhez, de a lasagne-ba is tesznek besamelt. Ez a világos, vajas mártás fehérborssal, sóval és szerecsendióval készül.
A másik alapmártás a velouté, másnéven bársonyos mártás, amely egy világos, vajas rántás alaplével felöntve. Csirke és halételek remek kiegészítője, ez a sóval és fehérborssal ízesített mártás. I smert és szintén az alapmártások egyike a hollandi mártás (avagy felvert mártás). Ennek készítése már komolyabb körültekintést igényel, ugyanis a mártás alapja a tojássárgája, amelyet tejszínnel vízgőz felett kell felverni. Ehhez olvasztott vajat és citromlevet adnak, majd cayenne borssal ízesítik. Kiváló szárnyas és halételekhez.
A sűrített paradicsom tökéletes alap lehet klasszikus, olaszos mártásokhoz. A jó minőségű sűrített paradicsom igazi esszenciája lehet egy bazsalikomos, oregánós paradicsommártásnak. De ugyanígy a paradicsomos pizzaszószhoz is remek alap.
Tabasco egy chili fajta, amelyet eredetileg a mexikói Tabasco államban termesztettek. A 19.sz. közepén vált ismertté, amikor a louisianai székhelyű McIlhenny cég felhasználta híres tabasco szószának elkészítéséhez. Mind ott, mind Közép- és Dél-Amerikában hatalmas léptékben termesztik ezt a chili fajtát. A Tabasco szósz egy híres amerikai csípős szósz, főként tabasco paprikából, ecetből és sóból készül. A szósz nevét értelemszerűen a paprika fajtájáról kapta. Jellemzője a karakteres, csípős, ecetes, savas, enyhén füstös, erőteljes paprikaíz. Színe vöröses-narancsos. A tabascohóz felhasznált paprikapépet három évig érlelik fahordókban, csak ezután keverik ecettel. A Tabasco szósz sokoldalúan használható, de vigyázzunk az adagolásra, mert nagyon intenzív íze van. Ételeinket is mértékkel ízesítsük vele! Remekül passzol tojásos ételekhez (rántotta, omlett, főtt tojás), pizzákhoz, hamburgerhez, hot doghoz, szendvicsekhez. Levesekbe is tehetjük, főleg a paradicsomos vagy magyarosabb változatokba. Egy finom penne arrabiatahoz is jól megy a csípős íz. Természetesen a mexikói ízekhez a legtökéletesebb (pl.: taco, burrito, enchilada). Grillezéshez, főtt húsokhoz is használhatjuk, garnélához, osztrigához szintén. A Bloody Mary nevű koktél elengedhetetlen ízesítője Worcestershire szósz mellett.
A Worcestershire szósz szintén legendás szósz, amely komoly hagyományokkal rendelkezik a kulináris világban. Steakhez, osztrigához, tojáshoz tökéletes ízesítő. Eredete Indiában gyökerezik, ám Angliához kötődik. A legenda szerint a Bengáliát irányító, majd onnan hazatérő Lord Sandysnek annyira hiányzott az indiai mártás, hogy gyártatott belőle. Ám a szósznak, mivel hal és növényi keverék volt, nem volt túl jó illata ezért a készítők úgy döntöttek, hogy inkább a pincében tárolják. Ahol két évig állt. Ez viszont jót tett az ízeknek és aromáknak, tehát elkezdték palackozni. Hamarosan igen népszerű lett és rengetegen vásárolták. A szósz elindult világhódító útjára, nemcsak íze miatt, de azért is, mert nem igényelt különösebb figyelmet a tárolása, ezért a brit utasszállító hajók kedvence lett. A palackokat még mindig papírba csomagoltan árulják, amelynek eredeti célja az volt, hogy a tengeri utakon az üvegek ne törjenek el. A Worcestershire mártás 1839-ben érkezik New Yorkba. A féltve őrzött recept a mai napig ugyanaz: az eredeti palack bemutatja az összetevőket, mint árpa maláta ecet, lélek ecet, melasz, cukor, só, szardella, tamarind kivonat, hagyma, fokhagyma és nem specifikált fűszerek és aromák. Néhány további összetevő is megjelent, amely magában foglalhatja a citromot, szójaszószt, savanyúságokat és paprikát. Ám ezek aránya a mai napig nem ismert.
A fokhagymakrém sült húsokhoz, kolbászhoz, virslihez kiváló kiegészítő, de húspácokba is tehetjük, vagy szószokhoz alapanyagként.
A különféle pestok, vörös vagy zöld változatban szendvicsekhez, pizzához, olasz tésztákhoz remek feltétek lehetnek, de tovább is ízesíthetjük őket magvakkal, parmezánnal.
A rendkívül népszerű, klasszikus BBQ szósz füstös édeskés íze a grillezett húsokhoz, steakekhez, de pácokhoz is tökéletes.
Szószok, mártások használatának előnyei
Nagyon jó érv a szószok és mártások használata mellett az ízfokozás és a változatosság. Akár egy egyszerű ételt is különlegessé tehetnek. Új ízeket próbálhatunk ki általuk. A száraz ételeknek szaftot adnak, krémesebb állagot biztosítanak. Mártogatósként, ropogós ételekhez, zöldségekhez is ideálisak. Egyéni ízlés szerint fűszerezhetjük és variálhatjuk velük ételeinket.
Szószok, mártások fogyasztásának esetleges hátrányai
Vigyázzunk a rejtett kalóriákkal és a cukortartalommal. Ugyanis a szószok esetében is találhatunk magas kalória-és cukortartalmú változatokat. Ezért mindig ellenőrizzük a szósz/mártás összetételét!
A tartósított, ipari szószok sajnos gyakran tele vannak sóval és nátrium-glutamáttal, színezékkel. Ez pedig hosszú távon nem előnyös.
A másik hátrány lehet, hogy elnyomhatják az ételek eredeti ízét, azaz egy túl harsány szósz elronthatja az alapanyagok ízét.
Főbb márkáink: Aranyfácán, Univer, Cirio, Monini, Barilla, Ben’s Original, Heinz, Mutti, Eisberg, Kühne, D’Amico, Hellmanns